Locatie Horn
Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn
Bel ons in Horn
0475 - 80 19 60 | 0475 - 58 15 36
Locatie Venlo
Veldenseweg 52, 5914 ST Venlo
Bel ons in Venlo
077 - 354 44 45

Dry Needling

Binnen onze fysiotherapeutische behandelingen hebben we de mogelijkheid om dry needling toe te passen. Deze behandeling is geschikt om verhardingen in spieren, ook wel triggerpoints genoemd, snel en effectief te kunnen verhelpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze Dry Needling specialisten Chris Swinkels-Schmeetz en Ilse Mahieu

Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints zijn pijnlijke, harde bobbeltjes of strengetjes in spieren. De bobbeltjes zijn een lokale verkramping in een spier waar als gevolg van te weinig zuurstof en doorbloeding een overgevoelige plek ontstaat. In alle spieren van ons lichaam kunnen triggerpoints ontstaan Wanneer je op een triggerpoint duwt kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam.

Hoe ontstaan triggerpoints?
De lokale verkramping als gevolg van te weinig zuurstof en doorbloeding in een spier ontstaat vaak door overbelasting, stress of een slechte houding. Daarnaast kan ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.

 

 

 

 

(Bron www.triggerpointtherapie.com)

Onze spieren zijn opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. Is de spier in ruststand, dan is een spier ontspannen, dat wil zeggen niet uitgerekt en niet samengetrokken (A).
Wanneer we een overbelaste spier door een microscoop bekijken zien we dat een aantal spiervezels op een bepaald punt meer zijn samengetrokken dan het gebied eromheen (B). Door het constant samentrekken van de spiervezel ontstaat lokaal en verdikking en een verminderde doorbloeding. Hier hopen afvalstoffen zich op en kleven samen, met als gevolg het ontstaan van een triggerpoint.
De triggerpoint veroorzaakt een stijf gevoel in een spier, omdat het de rest van de spiervezel op spanning houdt (C).
Het uitstralingsgebied

 

 

 

 

 

 

 

(Bron: www.triggerpointtherapie.com)

 

 

Bij elk triggerpoint hoort een pijnuitstralingsgebied. Deze pijn wordt in een ander gebied van het lichaam gevoeld. Zo kan een triggerpoint in de kleine bilspier pijn veroorzaken in het been die uitstraalt tot in de enkel.
Ook kan er een spier in het schouderblad triggerpoints bevatten, terwijl u pijn in uw arm ervaart.
De uitstralende pijn die hoort bij een triggerpoint is volgens een vast pijnpatroon dat soms op andere gebieden van het lichaam wordt gevoeld. Door de kennis over triggerpoints en de uitstralingsgebieden blijken een hoop ‘vage’ pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

Wat zijn de oorzaken van triggerpoint?
Er zijn verschillende redenen waardoor spieren overbelast raken en er triggerpoints kunnen ontstaan, namelijk:
Overbelasting van de spieren door
• Repeterende bewegingen maken (steeds dezelfde beweging)
• Langdurig aanspannen van een spier zonder te bewegen (zoals zitten met opgetrokken schouders)
• Zware lichamelijke inspanning (zoals zwaar tillen, tuinieren, sporten)
• (Langdurig) Aannemen van een verkeerde houding
Trauma
• Vallen
• Ongeluk
• Operatie

Triggerpoints behandelen
Er bestaan verschillende behandelmogelijkheden voor triggerpoints, namelijk:
•  Dry needling: Door middel van het inbrengen van een acupunctuurnaald wordt een triggerpoint gedeactiveerd. De naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst waardoor de lokale verkramping wordt opgeheven en er lokale ontspanning ontstaat.
• Triggerpoint massage: door middel van massage technieken raken de spiervezels rondom het triggerpoint beter doorbloedt waardoor deze ontspannen.
• Zelfmassage van triggerpoints: Het is van belang dat de triggerpoints en de omliggende zone goed doorbloed raken om zo weer te kunnen ontspannen. Daarom is zelfmassage een effectieve manier om uw klachten te verminderen. De therapeut zal u aanleren hoe u zelfde triggerpoints kan behandelen.

Bekijk het filmpje over triggerpoint: https://youtu.be/TIvIo70Z3eI